Multirooming: Generating e-satisfaction throughout omnichannel consumer journey design and online customer experience.

The objective of this research is to analyze how omnichannel consumer journey design (OCJD)
influences the online customer experience (OCE) and e-satisfaction in consumers’ multirooming
behavior (searching for information in online and offline channels and purchasing the product online).

The article was written by the following Associate Professors at Jaume I University: Miguel Angel Moliner Tena and Vicent Tortosa-Edo.

Leer más / Read more

Aprenentatge servei i comunicació a les ONG locals: una proposta per a l’ONG Maset de Frater

Article publicat a la revista Reire (Revista d’Innovació i Recerca en Educació)

Autors:

Rafael Ibarra-Limiñana Universitat Jaume I (https://orcid.org/0009-0001-2896-3621); Fermín Mallén-Broch Universitat Jaume I (https://orcid.org/0000-0002-0394-3077); i Vicent Tortosa-Edo Universitat Jaume I https://orcid.org/0000-0002-7412-3818

Resum:

Aquest article s’emmarca dins d’una experiència d’innovació docent, en la qual es proposa un projecte d’aprenentatge servei centrat en l’ONG local Maset de Frater. Aquesta ONG està integrada per persones amb discapacitat. L’objectiu principal de l’article és mostrar com es pot implementar una campanya de conscienciació («ApS microhistòries de vida»), duta a terme per l’alumnat del mòdul formatiu Màrqueting Digital i centrada en els integrants de l’ONG mateixa. A més, es presenta la valoració que diferents agents fan de la proposta.

Leer más / Read more

Un projecte ApS per a reduir la bretxa digital de les persones majors

Article publicat a la revista Quaderns d’Educació Contínua.

Autors: Ignacio Fernández Rull, Vicent Tortosa Edo, Francisco Fermin Mallén Broch

Resum

L’Aprenentatge-Servei (ApS) és una metodologia d’aprenentatge que va més enllà de la intervenció del professorat limitada a l’espai físic i educatiu de l’aula. Entre d’altres coses, fomenta l’aprenentatge actiu mitjançant la participació de l’alumnat connectant els continguts apresos a l’aula amb el context real i social de forma vivencial i interactiva, millorant competències transversals.

Leer más / Read more

Projecte de mk social sobre la crisi climàtica

Este curs 2021-22 dintre del projecte d’aprenentatge-servei que fem a l’assignatura marketing social i polític hem col.laborat amb l’ONG Pankara i un dels seus responsables Òscar Climent.

Campanya de mk social sobre la crisi climàtica

L’alumnat de l’assignatura ha gestionat una campanya de marketing social per conscienciar sobre els riscos que suposa la crisi climàtica i les acciones que podem dur a terme per tal de fer-li front.

Leer más / Read more

Metaunivers

Des que Facebook va decidir canviar el seu nom per Meta i expressar als mitjans de comunicació la seua intenció de desenvolupar la seua pròpia realitat paral.lela.

El tópic de l’anomenat metaunivers ha estat en tots el mitjans de comunicació, tant tradicionals com digitals. És cert que ja hi ha diferents alternatives al metaunivers que planteja Zuckerberg, de fet està el referent de Second Life des de començaments del segle però el fet que Facebook haja apostat pel metaunivers suposa el possible inici d’una carrera entre les grans empreses per ser les primeres en dominar aquest nou paradigma. Com expressa Enrique Dans en un dels seus posts, són indubtable les possibilitats que el metavers ofereix a la societat, per exemple en l’àmbit d’una medicina menys intrusiva, en ajudar a persones amb algun tipus de discapacitat, en facilitar viure experiències que en el món real no són possibles…, però també són moltes les ombres d’un univers paral.lel dominat per les companyies, amb les seues pròpies criptomonedes, NFTs, learning machineshttps://www.vtortosa.com/inteligencia-artificial-i-docencia/, regles i inclús lleis. Si ha de ser una empresa com Facebook, amb la poca ètica demostrada estos darrers anys, qui tinga que garantir les regles del joc millor serà quedar-nos en el món tradicional i deixar a Zuckelberg que es quede sol amb la seua nova joguina.