Temes a destacar
En este apartat vull recollir enllaços de notícies i blocs relacionats amb el màrqueting, l’economia, el medi ambient i la societat en general. Temes que poden dur a comentaris i propostes de treball en un aula amb l’estudiantat.
Rellevància: Crisi energètica
Un dels temes que més preocupa la comunitat científica els últims anys i la població europea els últims meses és la progressiva substitució de les energies fòsils per les anomenades energies verdes i el problema d’oferta energètica, amb la conseqüent pujada de preus i costos que això està comportant. Un dels investigadors que més ens pot ajudar a prendre consciència del futur que ens espera amb la interessada dependència de les energies fòssil és l’investigador del CSIC Antonio Turiel. Així voldria destacar el seu blog ‘The Oil Crash‘. Us anime a què li feu una ullada.
També us recomane veure la presentació que va fer a les Jornades de Nova Ruralitat celebrades a Benlloch (Castelló), el passat mes de novembre.
Altres recursos sobre Oil Crash:
- UNED: The Oil Crash video
- Alguns articles de revistes especialitzades: Wood McKenzie
- Altres articles sobre the Oil Crash: Antonio Turiel a SAS
Actualitat: Consum responsable
Voldria destacar la col.laboració que he tingut el primer semestre d’este curs 2021-2022 amb l’ONG Pankara de Vila-real (Castelló) i un dels seus responsable Òscar Climent. Aquesta ONG defensa la necessitat d’optar per un consum més responsable i de productes de proximitat i de temporada.
També vull esmentar la tasca que des de la Fundació Novesendes de Betxí (Castelló) s’està fent per promoure l’anomenada Agroecologia.
Dintre d’aquesta fundació, cal destacar el projecte que han engegat per donar a conéixer què significa l’agroecologia. Molt recomanable el següent vídeo.
Futur pròxim: METAUNIVERS
Des que Facebook va decidir canviar el seu nom per Meta i expressar als mitjans de comunicació la seua intenció de desenvolupar la seua pròpia realitat paral.lela.
El tópic de l’anomenat metaunivers ha estat en tots el mitjans de comunicació, tant tradicionals com digitals. És cert que ja hi ha diferents alternatives al metaunivers que planteja Zuckerberg, de fet està el referent de Second Life des de començaments del segle però el fet que Facebook haja apostat pel metaunivers suposa el possible inici d’una carrera entre les grans empreses per ser les primeres en dominar aquest nou paradigma. Com expressa Enrique Dans en un dels seus posts, són indubtable les possibilitats que el metavers ofereix a la societat, per exemple en l’àmbit d’una medicina menys intrusiva, en ajudar a persones amb algun tipus de discapacitat, en facilitar viure experiències que en el món real no són possibles…, però també són moltes les ombres d’un univers paral.lel dominat per les companyies, amb les seues pròpies criptomonedes, NFTs, regles i inclús lleis. Si ha de ser una empresa com Facebook, amb la poca ètica demostrada estos darrers anys, qui tinga que garantir les regles del joc millor serà quedar-nos en el món tradicional i deixar a Zuckelberg que es quede sol amb la seua nova joguina.